Espeed sudah nazak

Sejak dari minggu lalu, eSpeed bolehlah diumpamakan seperti makhluk yang sedang nazak dan bakal mati ganya lagi. Langsung inda berfungsi, disonnected atau kalau berfungsi hanya beberapa minit kemudian disconnect balik. Setiap hari dikomplen talian 121 dan email info@telbru.com.bn namun masih sama, masih tiada tindakan, pihak berkenaan masih BERMALAS-MALASAN untuk datang membuat pemeriksaan. Complaint fall on deaf ears. Continue reading

Internet laging lagi

Setiap kali hujan talian eSpeed mesti drop. Ada connection tapi inda jalan sekalipun pada jam 2 pagi.? Talian 3.5Mbps tapi pada kelajuan 0.0 Mbps ? Teruk. Macam atu jua kalau hari minggu atau musim cuti sekolah. Iklan gegak gempita mencari pelanggan tapi network dan service tiada peningkatan. Kadang-kadang aku terfikir, yang ku pakai ani eSpeedkah atau eS2peed ?

Dan lagi satu, masalah bil yang salah. Aku punya subscription sepatutnya dibayar $88 tapi dalam bil masih $75. Kitani sudah jujur kan membayar yang tepat. Kesilapan bodoh seperti ini amat menyusahkan pelanggan kerana kitani terpaksa datang ke HQ Telbru di Airport Lama untuk mengingatkan akan kerja durang yang tersilap. Durang punya silap tapi kitani pulang yang terpaksa datang. Sepatutnya, pihak Telbru yang mesti datang kerumah kitani untuk membetulkan kesilapan durang sendiri. Seperti biasa aku pun terpaksa datang. Seperti biasa, durang mengaku akan membuat pembetulan. Dan seperti biasa, setelah berbulan-bulan kesilapan berlaku masih tiada pembetulan.

P/S: Terpaksa internet pakai line dst. Ada pampasankah ?

The LAGGING Strikes Back

Arghhhhh! Connection internet eSpeed lagging balik sejak 3 minggu yang lalu. Kawan yang menggunakan wireless broadband ZOOM pun komplen lagging. Lagging disini bukan maksudnya speed lambat TAPI sekejap jalan, sekejap stop. Komplen ke Telbru ? Lazimnya, yang mula-mula durang buat ialah menyalahkan kitani kononnya setting salah, kabel lama dan bermacam andaian lagi durang buat. Dalam rumahku ani ada 4,5 buah komputer desktop & laptop yang menggunakan Windows xp & Windows 7. Inda jua patut semua komputer jadi salah setting sendirinya dalam masa serentak. Kalau ikut pengalaman lalu, mula-mula durang salahkan kabel telefon da;am rumah kitani kononnya inda baik. Lepas komplen 2,3 hari baik tia semula connection internet tapi kabel telefon inda bertukar pun. Ani menandakan setting server eSpeed yang salah atau rosak. Untuk cover silap dalaman, lalu customer disalahkan. Menipu macam sudah jadi permainan. Sebab atu inda takut mengenakan riba 1% kalau kitani berhutang lambat membayar bil espeed/Telefon. RIBA ADALAH HARAM DAN DILAKNAT ALLAH SWT. Jika sumber haram menjadi gaji bulanan, bercampurlah gaji dengan duit haram. Supaya nampak manis, interest ini ditukar nama menjadi administration fee. Namun konsep riba masih ada.

P/S: Aku terpaksa menngunakan line 3.5G dst untuk membuat posting ani. Rugi membayar full $88 eSpeed tapi servis inda dapat full.

Update 15 Oktober 2011: sekarang line internet kembali lancar tanpa perlu usai kabel usai itu ini atau segala macam. Nampaknya network eSpeed yang bermasalah tapi inda kena maklumkan pada customer.

Update 16 Okotber 2011: Aku tersilap. Kusangkakan internet sudah pulih namun masih sama sehingga sekarang 18 Okt 2011. Ada masanya tiada langsung. Lampu line ADSL berkelip-kelip. Website media permata pun langsung inda dapat dilihat.

Update 19 Oktober 2011: Talian Espeed kembali pulih.

DAHSYAT – Bil Espeed $238.00 sebulan.

DAHSYAT. MEMANG DAHSYAT. Bila ku check bil melalui online www.telbru.com.bn, bil eSpeedku bagi bulan September saja $238.00, belum termasuk bil telefon $18.00 dan jumlah tertunggak bulan lepas. Langganan eSpeed paling tinggi pun $125.00 bagi kelajuan 5Mbps. Tapi aku subscribe Super Surf Plan 3.5Mbps $85 sebulan. Persoalannya, berapakah kelajuan yang akan ku dapat dengan membayar $238.00 sebulan ? 100Mbps ?

Berdasarkan pengalaman lalu, apabila melibatkan masalah bil Telbru, aku akan terpaksa menelefon balik-balik dan kitani terpaksa mengaga durang pulang walaupun Telbru yang buat kesilapan. Sepatutnya pakai Telefon pun sudah cukup memandangkan durang adalah penyedia servis telefon di Brunei. Setelah 2,3 bulan baru masalah bil akan diperbetulkan. Aku cuba telefon 3 kali bahagian billing 2322003 pada hari Sabtu 10 Sep 2011, jam 3.30 petang langsung inda berjawap. Sudah balik barangkali atau sedang sebok berhariraya menjamu selera dalam opis. Agaknya berapa bulan masalah ani akan selesai ?

Update: Pada hari Isnin 12 sp 2011, jam 9.30 pg aku telefon lagi ke 2322003 minta sambung kebahagian bil. Ada bini2 menjawap dan menerima komplen. Ia cakap akan menghunbungi balik apabila dibuat adjusment pada bil. Sampai hari ani tiada sesiapa pun dari Telbru ada menelefon balik. So, inda tau apa ceritanya dan masalah ani. Cemana kan membayar ? Kalau terlambat bayar, kena interest 1%.

Test laju internet Telbru

Test kelajuan internet awda. Betulkah anda mendapat kelajuan yang seperti diiklankan ? Kitani sebagai pelanggan membayar penuh setiap bulan BERHAK mendapat servis internet yang penuh. Barulah bisnes ini HALALAN TOYYIBA.

KHUSUS UNTUK PELANGGAN ESPEED DAN ZOOM BMOBILE.

Speedtest.net Mini Bandwidth Speed Test

NOTA:

Download: Kelajuan data dari internet masuk kedalam komputer. Lebih laju, lebih bagus lagi persembahan video youtube, download file atau online gaming.

Upload: Kelajuan data dari komputer menuju keinternet. Lebih laju, lagi lebih cepat biskita memasukkan gambar, video, software kedalam website, blog, email atau upload file ke filehost.

1Mbps bersamaan 1000Kbps (Kilo bits per second)

1000Kbps bersamaan dengan 125KBps (Kilo byte per second).

ESpeed – Upgrade ke 3.5Mbps

Bersempena dengan iklan suspen hari tu, aku pun upgrade line ESpeed dari 2.0Mbps ($75) menjadi 3.5Mbps ($88). Masa mula membuat akaun eSpeed dulu, pihak Telbru mengatakan kononnya line Espeed ani dedicated gerenti dapat full speed, inda macam wireless broadband (Zoom & Go broadband) yang pakai gelombang. Mula-mula dulu pakai talian 640Kbps, selalu dapat full. Upgrade naik jadi 1.5Mbps, tidak pernah mencapai 1.4Mbps. Sekarang upgrade naik jadi 3.5Mbps (Mega bit per second). Dengan talian 3.5Mbps, download file sepatutnya boleh dapat 437 KB (kilo byte) sesaat. Tapi selalunya yang ku dapat hanyalah sekitar 350KB atau bersamaan dengan 2.8Mbps saja. Dimana silapnya ?

Kalau tanya pada operator, lazimnya durang akan menyalahkan pengguna terlebih dahulu. Kononnya setting komputer salahlah, kabel ethernet atau wayar telefon rosaklah, pakai windows cetak rompaklah, kononnya website yang diaga seboklah. Bahkan ada operator yang sudah sinonm menyebut ” SUDAH RESET MODEM. SUDAH TUTUP KOMPUTER 10 MINIT”. Kesemuanya sudah dibuat, tutup plug karan komputer sebelum kerja lepas balik kerja baru buka, pakai komputer yang sudah setup dengan windows 7 genuine lepas tu driver lan dan wireless lan pun diupdate yang latest version,, tukar kabel baru, sambung terus kabel dari modem ke komputer tanpa router, pun masih sama lakat masalahnya. Kadang-kadang test speed dibuat pada waktu tengah malam atau subuh, pun masih sama. Masihkah ini dikatakan silap pengguna ?

Silakan buat test pada tengah malam di http://www.speedtest.net dan pilih server Telbru, Brunei. Pengguna juga boleh buat test speed di http://bandwidth-tester.brunet.bn atau di http://202.160.42.10/index.html yang menggunakan server Telbru. Sepatutnya connection dalam negeri dapat full speed. Indakan server Brunei pun sentiasa sebok dilawat orang. Dibawah contoh speed yang ku dapat dengan talian 3.5Mbps ($88). Sungguh menyedihkan. Lebih baik lagi eSpeed 2.0Mbps ($75).

CARA MENGIRA KELAJUAN INTERNET

Lazimnya, penyedia internet (ISP) menyebut kelajuan internet dalam bentuk Mbps contohnya 1.5Mbps, 2.0Mbps, 3.0Mps atau 7.2Mbps. Mbps itu bermaksud Mega bit per seconds, bukan Mega Byte per seconds. Mega bit dan Mega Byte ada perbezaannya. Tapi dalam komputer kitani sudah terbiasa dengan Mega Byte atau Kilo Byte. Jadi, cara mengiranya ialah mula-mula tukarkan setiap 1Mbps menjadi 1000 Kbps dan bahagikan speed Kbps atu tadi kepada 8.

Contohnya:

3.5Mbps (3500Kbps)

3500 Kbps ? 8 = 437.5 Kilo Byte per seconds.

So, kalau sebuah lagu mp3 bersaiz 4.5 MB, download hanya akan makan masa dalam 12 saat.

Bagaimana dengan wireless broadband 7.2Mbps ? Kiralah sendiri.

Espeed – Bandwidth upgrade

Persoalan bagi iklan saspen telah terjawap. Kelajuan eSpeed telah diupgrade. Tapi sekarang jadi confuse pulang. Contohnya, sebelum ni aku melanggan eSpeed 1.5Mbps pada bayaran $88. Kelajuan bandwidth 1.5Mbps telah diupgrade menjadi 2.0Mbps. Persoalannya sekarang, adakah aku masih membayar pada harga lama $88 atau diturunkan menjadi $75 ?

Jika masih pada harga lama $88 untuk 2.0Mbps, ini sudah tentu tidak adil kerana dengan hanya $85 pelanggan lain mendapat 3.5Mbps. Nanti tah ku? bertanya ke Telbru operator.

Test speed keserver Telekom hanya setakat 1.87Mbps. Sungguh menyedihkan.

Telbru – Something You Have Been Waiting For

Iklan saspen dari TelBru. Satu-satunya yang ditunggu-tunggu oleh pelanggan eSpeed hanyalah sambungan internet yang lebih laju dari sekarang dengan menggunakan kabel optik. Dulu pada awal November 2010 pelanggan dikhabarkan KONONNYA pelanggan eSpeed bakal menggunakan internet selaju 150 Mbps. Apakah itu yang akan berlaku pada 01.04.20111 atau sekadar joke April fool sepertimana joke Speed on demand.

Dunia sudah menggunakan internet lebih laju dari 15Mbps tapi pelanggan eSpeed masih stuck dengan 2.5Mbps. Kalau bukan pasal kabel optik, jangan tah dibuat iklan macam ani lagi. Buang masa saja.

Masa ni kelajuan eSpeed bertambah dari biasa. Aku melanggan $88 untuk speed 1.5Mbps. Lazimnya hanya dapat 1380Kbps. Test speed keserver Brunet mencapai 1859Kbps. Walau bagaimana pun, test speed keserver Singapore, Kuala Lumpur dan server luar dari Brunei masih ditahap lama dibawah 1.4Mbps. Test di http://202.160.42.10/index.html atau http://www.speedtest.net.? Berkemungkinan pada 01.04.2011 atu pasal upgrade kelajuan eSpeed.? Satu perkembangan yang lambat dan biasa saja.

Test kelajuan eSpeed

Ini adalah test kelajuan sambungan internet eSpeed Lite Surf $88 yang kononnya dedicated 1.5Mbps. Test dibuat pada waktu subuh jam 5.00 pagi waktu Brunei GMT+8.00. Waktu dalam screenshot mengikut jam server speedtest.net (USA). Test server Telbru (Brunet) sendiri. Sepatutnya dapat full speed 1.5Mbps sebab test dalam negeri dan duit langganan dibayar FULL. Alasan seperti kononnya website sebok langsung tidak dapat diterima sebab test dibuat waktu Subuh.

ESpeed – Upgrade bandwidth ?

Pada 1hb April 2010, TELBRU memaklumkan telah mengupgrade kelajuan broadband espeed secara percuma. KONONNYA, eSpeed Lite Surf yang kubayar $88 sebulan akan diupgrade dari 640Kbps kepada 1.5Mbps (1536Kbps). Sebelum upgrade, espeedku selalu mendapat full speed 640Kbps dan ada masanya terlebih menjadi 641Kbps atau 645Kbps disebabkan stesyen Exchange Telbru inda jauh dari rumah. Selepas upgrade ? Kelajuan eSpeedku paling tinggi pun setakat 1385Kbps saja. Kenapa inda dapat full ? Espeed ani FIXED SPEED yang pakai wayar, yang kononnya inda share, bukan macam wireless broadband yang ada saja gangguan dan sharing dengan pulohan pengguna disekitar.

Sudah dibuat report pada 121, tapi jawapan yang diterima adalah nonsense. Kononnya website yang diaga atu memang sebok masa tu, kononnya masa tu cuti sekolah, pelajar banyak menggunakan. Semuanya nonsense sebab, website yang diaGa atu adalah SPEEDOMETER (Flash) & BANDWIDTH METER, tempat mencheck kelajuan bandwidth yang menggunakan server dalam negeri Brunei jua. Waktu mencheck jua adalah ditengah malam, 3.00 pagi dan ada masanya waktu subuh. Inda mungkin ramai orang surfing arah SPEEDOMETER masa tu jua. Hal ani berlaku sejak dari bulan April lagi, sebelum cuti sekolah penggal kedua. Bayangkan, kalau dalam negeri pun sudah speed inda cukup apa tah lagi kalau surfing website pakai server luar negeri.? Operator jua memaklumkkan akan menghubungi technician espeed yang mana sampai sekarang masih belum muncul. Belangau menunggu.

Screenshot dibawah.

Continue reading