Hanya Cadbury Malaysia mengandungi DNA babi

Berita yang sedang heboh sekarang penemuan DNA babi dalam 2 produk coklat Cadbury iaitu Dairy Milk HAZEL NUT & ROAST ALMOND yang dibuat di Malaysia. Apa yang paling menjengkelkan hati, sebenarnya penemuan DNA babi tersebut sudah didapati pada bulan Februari 2014 tapi hanya diumumkan 3 bulan kemudian iaitu Mei 2014. Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia menyembunyikan maklumat ini selama 3 bulan. Patut disaman durang atu kerana menipu umat Islam supaya jadi pengajaran kepada kompeni lain.

Difahamkan, coklat Cadbury yang dijual di Dubai dan Singapore tidak mengandungi DNA babi. Hanya yang dijual di Malaysia yang ada DNA babi. Coklat yang ada di Brunei diimport dari Malaysia. Kitani masih lagi menunggu status coklat Cadbury yang dijual Brunei yang kononnya dikatakan masih dalam kajian, entah sampai bila. Kita sedia maklum, pihak makmal Brunei selalu lambat dalam pemeriksaan macam ani.

 

Sumber: http://www.straitstimes.com/news/singapore/health/story/no-pork-dna-cadbury-chocs-singapore-ava-20140528, http://news.asiaone.com/news/soshiok/no-pork-dna-cadbury-chocs-singapore-ava-0.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.